Vragen en antwoorden over coronavaccinatie – Medisch centrum Molenhoek – Heerlen
van Lennepstraat 4 6416EG Heerlen Spoed 045-5415174
Header afbeelding

Terug naar overzicht

Vragen en antwoorden over coronavaccinatie

Waarom zou ik me laten vaccineren?

De belangrijkste reden om je te laten vaccineren is je eigen gezondheid. Vaccineren voorkomt dat je zelf ziek wordt. Het doel van de landelijke vaccinatiestrategie is het tot stilstand brengen van de epidemie.

Hoe kan dit vaccin zo snel klaar zijn, in vergelijking met normale ontwikkeltrajecten die soms wel 10 jaar duren?

De ontwikkeling van de vaccins voor Covid-19 vindt plaats volgens alle (internationale) richtlijnen die daarvoor zijn. De basis voor dit vaccin is al in eerdere onderzoeken gelegd. In elke fase van vaccinontwikkeling wordt steeds op veiligheid en effectiviteit van het vaccin getoetst. Er zijn geen fases overgeslagen en na elke fase vonden controles plaats. Ook bij de ontwikkeling van de Covid-19 vaccins zijn deze stappen gevolgd. Alle bijwerkingen, ook hele kleine, worden gemeld en verder onderzocht. Als er vaccins op de markt komen, zijn ze veilig bevonden door het Europees Geneesmiddelenbureau. Doordat er (inter)nationaal veel geld is vrijgemaakt en er zoveel mensen bij betrokken zijn, kon dit vaccin nu zo snel ontwikkeld worden. Ook was er al veel ervaring met een vaccin dat werd ontwikkeld na de eerste SARS-epidemie.

Ben ik verplicht mij te laten vaccineren?

Nee, er bestaat geen juridische plicht om je te vaccineren. Wel raden we het aan om te doen. Voor je eigen gezondheid, voor het beschermen van onze patiënten en om bij te dragen aan het tegengaan van de epidemie.

In het vaccin wordt RNA gebruikt, kan dit mijn DNA veranderen?

Nee, het gebruik van RNA verandert niet je DNA.

Hoe lang ben je beschermd tegen Covid-19 nadat je gevaccineerd bent?

Het is nog niet precies bekend hoe lang het vaccin werkt. Wat zijn de bijwerkingen van de vaccinatie? Je kunt milde tijdelijke klachten ervaren, die ook bij andere vaccinaties herkenbaar zijn: roodheid op de prikplek, vermoeidheid, spier- en hoofdpijn. De milde bijwerkingen zijn een normale reactie van een geactiveerd immuunsysteem door de vaccinatie. In zeldzame gevallen (1 op 100.000) treedt een overgevoeligheidsreactie op (anafylaxie). Daarom vragen we je om na de vaccinatie een kwartiertje te blijven. Mocht zo’n reactie optreden, dan zijn alle middelen voorhanden om dit meteen te behandelen, zoals een injectie met adrenaline.

Kan ik me vaccineren als ik een auto-immuunziekte heb?

We hebben nog onvoldoende onderzoeksgegevens over de effecten van de vaccins op iemand met een auto-immuunziekte. Overleg hierover met je behandelend arts. Wel zijn mensen met diabetes in de studies meegenomen. Daaruit blijkt dat zij het vaccin veilig kunnen gebruiken en antistoffen maken na vaccinatie.

Kan ik me vaccineren als ik zwanger ben?

Uit laboratoriumstudies en een beperkt aantal gegevens komen geen aanwijzingen naar voren dat vaccinatie schadelijk is als je zwanger bent. Dit wordt nog verder onderzocht. Zwangere vrouwen wordt daarom aangeraden om de prik uit te stellen tot na de zwangerschap.

Ik heb mij (2x) laten vaccineren. Hoef ik nu geen mondkapje meer te dragen en hoef ik mij dan ook niet meer aan social distancing (1,5 meter) te houden?

Ook al heb je je laten vaccineren, voorlopig zullen de algemene regels gehandhaafd worden. Dat betekent dat je persoonlijke beschermingsmiddelen blijft gebruiken volgens het beleid van je ziekenhuis. De reden is dat het nu nog niet zeker is of je na vaccinatie nog besmettelijk bent voor anderen.

Kijk voor meer informatie ook op https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-vaccinatie/vraag-en-antwoord

Publicatiedatum: 05-07-2021