Opname hartritme (holter) – Medisch centrum Molenhoek – Heerlen
van Lennepstraat 4 6416EG Heerlen Spoed 045-5415174
Header afbeelding

Opname hartritme (holter)

Holter

Wat is een holter?

Een holteronderzoek is een hartritme onderzoek door middel van een eventrecorder (klein kastje). Ritmestoornissen van het hart zijn erg lastig te diagnosticeren op basis van de klachten van de patiënt en het lichamelijk onderzoek. Op het moment van onderzoek bij de dokter zijn de klachten vaak weer over. Met behulp van het holteronderzoek bij de huisarts kan het ritme van het hart gemeten worden op het moment dat de patiënt ook daadwerkelijk klachten heeft. Dit onderzoek kan over een langere tijdsperiode plaatsvinden tot maximum 21 dagen. Grote kans dus dat ook tijdens minder vaak voorkomende klachten het hartritme kan worden gecontroleerd.

Hoe gaat dat?

De patiënt leent een eventrecorder uit onze praktijk om de ritmestoornis te ‘vangen’.  De ritmestrook wordt beoordeeld door een cardioloog op afstand die rapporteert naar de huisarts. De assistente maakt met u een afspraak om de holter aan te brengen, u krijgt elektrodes op de borst geplakt die het hartritme kunnen detecteren, daarnaast krijgt u het kastje in een tasje rondom uw heup. Zij spreekt met u af wanneer u de holter weer terugbrengt en hoe en wanneer u uitslag kunt verwachten. Wij verwijzen u naar de folder van het onderzoek voor meer informatie, klik op Patientfolder-Hartis-2021.

Waar dient u op te latten?

  • Draag wijde bovenkleding
  • Niet douchen of baden met het kastje. Tussendoor mag u wel het kastje en de plakkers afkoppelen om te douchen, de assistente zal u instructies geven omtrent het afkoppelen/opnieuw aankoppelen.
  • Gebruik geen bodylotion i.v.m. de plakkers.
  • Gedurende het onderzoek vragen wij u een dagboek bij te houden. Noteer uw klachten, activiteiten, tijdstip van inname van de medicatie of mocht u het apparaat afkoppelen, ook losgerakte elektrodes dient u te noteren.

Wanneer een holter

Uw huisarts bepaalt of het zinvol en/of nodig is een holter onderzoek uit te voeren. Reden waarvoor uw huisarts een holteronderzoek kan adviseren zijn hartkloppingen die weg zijn als u bij de huisarts komt, vaak overslaan van het hart, onregelmatige hartslag, verdenking van aanvalsgewijs boezemfibrilleren (ongecontroleerd samentrekken van de hartkamers), wegrakingen of bijna-wegrakingen.

Kosten holteronderzoek

Een holteronderzoek valt binnen uw eigen risico, kosten +- € 150.-